Cosmology on Safari 2023 : 6 – 10 March 2023, Hluhluwe, KwaZulu-Natal, South Africa

Programme


Speakers’ slides can be found in the link below:

https://drive.google.com/drive/folders/1J2l0hg2EQwqPmcLQ9IsG_amPwoPr3MBa?usp=sharing

18.00+ Conference cocktail reception followed by dinner served in the lounge and on the pool deck
     
Mon
09.30 – 11.00 — CMB (90 min) Opening remarks and chair: Matt Hilton
09.30 – 10.00 Suzanne Staggs Describing the Past and Present Universe with the Cosmic Microwave Background
10.00 – 10.20 William Coulton High-resolution component-separated maps across one third of the sky with the Atacama Cosmology Telescope
10.20 – 10.40 Christian Reichardt Constraints on Cosmology from SPT-3G power spectra
10.40 – 11.00 Corwin Shiu Foreground challenges in light of SPIDER’s first flight analysis
11.00 – 11.30 Tea
11.30 – 13.00 — CMB / Reionization (90 min) Chair: Precious Sikhosana
11.30 – 11.50 Divesh Jain Uncovering patchy reionization bias on the detection of primordial gravitational wave signal
11.50 – 12.10 Benjamin Saliwanchik Cosmology from the Lunar Farside with LuSEE-Night
12.10 – 12.30 Mohan Agrawal Development of Offline Correlation Pipeline for Independently Clocked Antennas of ALBATROS
12.30 – 14.00 Lunch
14.00 – 15.30 — Lensing and SNe (90 min) Chair: Yin-Zhe Ma
14.00 – 14.30 Stefan Taubenberger Viewing the Hubble tension through a magnifying glass
14.30 – 14.50 Christian Vogl Knocking down ladders: type II supernovae as a barrier-free way to explore the Hubble flow
14.50 – 15.10 Guillaume Mahler The new window opened by the JWST SMACSJ0723 gravitational lensing mass model and how to get ready for the Big Data era led by Euclid.
15.10 – 15.30 David Lagattuta Testing Dark Matter with Exotic Cluster Lenses
15.30 – 16.00 Tea
16.00 – 17.30 — Lensing (90 min) Chair: Heba Abdulrahman
16.00 – 16.20 Catherine Cerny Probing the Inner Density Profile of Galaxy Clusters with Strong Lensing and MUSE Spectroscopy
16.20 – 16.40 Nisha Grewal Minkowski Functionals in Joint Galaxy Clustering & Weak Lensing Analyses
16.40 – 17.00 Silvan Fischbacher Redshift requirements for cosmic shear with intrinsic alignment
18.30+ Boma braai
     
Tue
09.30 – 11.00 — LSS / Galaxy surveys (90 min) Chair: Jonathan Sievers
09.30 – 10.00 Satya Gontcho a Gontcho Overview and first results from the Dark Energy Spectroscopic Instrument
10.00 – 10.20 Beatrice Moser Forward modeling of redshift distributions for galaxy surveys
10.20 – 10.40 Pascale Berner Fast Forward Modeling of Galaxy Clustering using Subhalo Abundance Matching
10.40 – 11.00 Unnikrishnan Sureshkumar Exploring the correlations between galaxy properties and environment in the cosmic web using marked statistics
11.00 – 11.30 Tea
11.30 – 13.00 — IM (90 min) Chair: Mthokozisi Mdalose
11.30 – 12.00 Anthony Pullen Removing Gas-trophysics from Line Intensity Mapping Cosmology
12.00 – 12.20 Marta Spinelli 21cm Intensity Mapping: opportunities and challenges on the road to the SKA Observatory
12.20 – 12.40 Devin Crichton HIRAX: Intensity Mapping Systematics
12.40 – 13.00 Pascal Hitz Fast Generation of 21cm Maps for Intensity Mapping
13.00 – 14.00 Lunch
14.00 – 15.30 — IM: HIRAX (90 min) Chair: Anthony Walters
14.00 – 14.20 Viraj Nistane Cosmological constraints using 21cm Intensity Mapping with HIRAX
14.20 – 14.40 Warren Naidoo Cross-Correlating HI Intensity Mapping Surveys With Other Large-Scale Structure Surveys
14.40 – 15.00 Ajith Sampath Analytical Modelling of HIRAX primary beam
15.00 – 15.15 Tasmiya Papiah Drone Beam Mapping for HIRAX: Characterising the transmitting antenna
15.15 – 15.30 Keshav Bechoo Characterization of the HIRAX Active Balun
15.30 – 16.00 Tea
16.00 – 17.00 — IM / LSS / FRBs (60 min) Chair: Devin Crichton
16.00 – 16.20 Vadym Bidula The MIST experiment: overview and recent observations
16.20 – 16.40 Benjamin Saliwanchik Overview and Preliminary Results from the Baryon Mapping eXperiment (BMX)
16.40 – 17.00 Shruti Bhatporia Topological Data Analysis of Fast Radio Bursts
17.00 – 17.10 — POSTERS (10 min) Chair: Devin Crichton
  Tsepo Sekhaosha Development of a pointing offset measurement system for the prototype HIRAX dish
  Aryana Haghjoo Parameter Estimation of 21cm Signal
18.30+ Dinner in the dining room
     
Wed
09.30 – 11.00 — Clusters (90 min) Chair: Charles Walker
09.30 – 10.00 Kenda Knowles MERGHERS
10.00 – 10.20 Sinenhlanhla Precious Sikhosana Diffuse Emission and Magnetic Fields Clusters
10.20 – 10.40 Keegan Trehaeven Mining Mini-Halos with MeerKAT I: Calibration and Imaging
10.40 – 11.00 Edwin Retana-Montenegro Finding the faintest diffuse radio emission in galaxy clusters and radio AGN
11.00 – 11.30 Tea
11.30 – 12.40 — Clusters (60 min) Chair: Edwin Retana-Montenegro
11.30 – 12.00 Tony Mroczkowski Recent SZ results with ALMA and MUSTANG-2
12.00 – 12.20 Yin-Zhe Ma Quantifying the warm-hot baryons in the Universe
12.20 – 12.40 Imogen Towler The splashback radius in galaxy cluster simulations
13.00 – 14.00 Lunch
14.00+ Free afternoon – depart for (optional) excursions
18.30+ Dinner in the dining room
     
Thu
09.30 – 11.00 — ML / Reionization II (90 min) Chair: Warren Naidoo
09.30 – 10.00 Michelle Lochner Enabling New Discoveries with Machine Learning
10.00 – 10.20 Margherita Grespan Overcoming the Challenges: Improving Machine Learning for Strong Gravitational Lens Identification with Transfer Learning and Data Augmentation
10.20 – 10.40 David Magalhães Oliveira How far are we from narrow AI Systems writing the Equations of the Universe?
10.40 – 11.00 Barun Maity Probing the Cosmic Reionization using an efficient SCRIPT
11.00 – 11.30 Tea
11.30 – 12.30 — Reionization II / LSS (60 min) Chair: Mthokozisi Mdalose
11.30 – 11.50 Sindhu Satyavolu High-z quasar proximity zones hint at obscured growth of supermassive black holes in the first billion years.
11.50 – 12.10 Surajit Kalita Gertsenshtein-Zel’dovich effect and the production of fast radio bursts
12.10 – 12.40 Martin Kunz A generic instability in non-linear dark energy
12.40 – 14.00 Lunch
14.00 – 15.00 — Inflation / Primordial Non-Gaussianity (60 min) Chair: Veruschka Simes
14.00 – 14.20 Sim Dlamini PROBING PRIMORDIAL NON-GAUSSIANITY WITH THE MULTI-TRACER TECHNIQUE
14.20 – 14.40 Oliver Philcox What can galaxy surveys teach us about inflation?
14.40 – 15.00 Jaime de Cabo Martin Can a quantum anisotropic universe spontaneously generate an inflationary phase?
16.00+ Transport leaves the hotel for the bush braai and night drive in the Hluhluwe Game Reserve (return to hotel by 21.00)
     
Fri
05.30 – 09.15 Optional: leave the hotel for at 05.30 for False Bay birding breakfast (anyone who wishes to join this excursion must register at reception by Wednesday March 8, 2023)
10.00 – 11.00 — LSS / HI / Future Radio (60 min) Chair: Kenda Knowles
10.00 – 10.30 Sphesihle Makhathini The MeerKAT+ project. A review and preview
10.30 – 10.50 Jonah Wagenveld The cosmic radio dipole: Bayesian estimators on new and old radio surveys
10.50 – 11.30 Tea
11.30 – 13.00 — LSS / HI / Future Radio (90 min) Chair: Cynthia Chiang
11.30 – 11.50 Charles Walker Constraining the DM Contributions of Cosmological Large-Scale Structures
11.50 – 12.10 Brandon Bisschoff Modeling the large-scale structure and the HI content of the universe.
12.10 – 12.30 Liantsoa Randrianjanahary Cosmology using 1-loop EFT power spectrum for HI intensity mapping
12.30 – 12.45 Closing remarks Yin-Zhe Ma
13.00 – 14.00 Lunch
18.30+ Dinner in the Fever Tree Garden